Een trage internetverbinding is niet iets waar je op zit te wachten. Het geeft je een hoop frustratie, omdat je niet kunt doen wat je wilt doen. De snelheid van het internet wordt mede bepaalt door de keuze voor je provider – en daar ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor. In dit artikel gaan we kijken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een provider en hoe je je internet sneller kunt maken.

Hoe snel is je huidige internetverbinding?

Een vraag die je jezelf moet afstellen is hoe snel je internetverbinding is. Dit kun je het beste testen op www.speedtest.nl . Als je dit doet raad ik je aan om als enige gebruik te maken van de internetverbinding, zodat je het netwerk niet overbelast wordt en het je een realistisch beeld geeft van de internetsnelheid. Als je eenmaal informatie weet over je internetsnelheid kom je erachter of je inderdaad trager internet hebt dan je provider je belooft heeft.

Ik raad het altijd aan deze speedtest een aantal keer uit te voeren op verschillende tijdstippen. Zo kun je daar het gemiddelde van nemen, anders probeer je conclusies te trekken op basis van een momentopname.

Internet traag?

Als de speedtest jou vertelt dat het internet traag is dan wordt het tijd om te onderzoeken waar dit aan kan liggen. In eerste instantie kan dit liggen aan de provider; wanneer je voor een provider heeft gekozen die geen goede dekking heeft dan kan dit mogelijk een probleem zijn. Zit je bij een provider die als kwalitatief goed bekend staan? Dan zou je eens contact moeten opnemen met de provider om te kijken of het wellicht aan de instellingen ligt.

Ook is het altijd verstandig om te kijken hoe je router gepositioneerd staat. Wanneer deze te laag of te hoog staat heeft de router waarschijnlijk moeite om een signaal af te geven. In dit geval raden wij je aan om de router op een andere plek neer te zetten – een plek waar ook veel gebruik wordt gemaakt van het internet.

Welke provider is goed?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden en hangt meestal af van de situatie en waar je woont. Het beste kun je het internet afspeuren naar klantbeoordelingen en bijvoorbeeld betrouwbare review websites zoals tweakers. Deze websites geven je vaak een goed beeld over hoe goed een provider eigenlijk nou echt is. Bij klantbeoordelingen moet je wel rekening houden dat mensen die positief zijn over hun provider niet snel een reactie zullen achterlaten.

Tips die ik je kan meegeven

Afgelopen week ben ik overgestapt naar glasvezel. Relatief laat, maar dit komt omdat mijn buurt of beter gezegd woonplaats pas later van glasvezel voorzien is. Tot nu bevalt glasvezel prima en ben ik er zeer tevreden over. Wie op zoek is naar een glasvezel abonnement kan ik aanraden om een bezoek te brengen aan glasvezel aanbieders. Via deze website kun je aanbieder met elkaar vergelijken en vervolgens een keuze maken welke het beste bij je past. Zodoende weet je zeker dat je beschikking hebt over snel internet die ook nog eens betrouwbaar is ook.